Onderhoud wanneer?

Verontreinigde mechanische ventilatiesystemen en wtw systemen vormen een broeinest van bacteriën, ziektekiemen, schimmels en stof in uw huis.  Jaarlijks of 2-jaarlijks onderhoud en reiniging van uw ventilatiesysteem is daarom beslist noodzakelijk. Of u het onderhoud jaarlijks of 2-jaarlijks moet laten uitvoeren, is afhankelijk van uw persoonlijke woonsituatie. Uit jarenlange ervaring en om een gezond binnenklimaat bij u in huis te kunnen garanderen is ons Tip Top Ventilatie advies: 

Jaarlijks onderhoud noodzakelijk bij een:

  • Gezinshuishouden vanaf 2 personen
  • Gezinshuishouden met hond/kat
  • Gezinshuishouden met rokers
  • Gastouderopvang aan huis

Onderhoud om de 2 jaar:

  • 1 persoons huishouden
  • In sommige gevallen een gezinshuishouden 
  • vanaf 2 personen afhankelijk van de persoonlijke woonsituatie.

Ventileren tegen aërosolen

In kleine, slecht geventileerde ruimtes blijven aërosolen, de kleine druppeltjes met virus, langer aanwezig, blijkt uit onderzoek. Ventileren zorgt ervoor dat de concentratie sneller afneemt. De lucht wordt dan namelijk verdund en vervuilingen kunnen makkelijker worden afgevoerd. Zo wordt de concentratie van aërosolen ook verminderd, wat de kans op besmetting verkleint.

Luchten is geen vervanging van ventileren

Denkt u, ik lucht mijn huis elke dag dus ik zit goed? Helaas, luchten is niet hetzelfde als ventileren. Ventileren moet namelijk 24 uur per dag gebeuren, het hele jaar door. Luchten is wel handig om vervuilde lucht snel kwijt te raken. Meestal is 10 tot 30 minuten luchten dan al voldoende. s Ochtends de slaapkamer luchten is bijvoorbeeld een goed idee. Zet ook een raam of deur in de woonkamer open als er is gerookt. Als de vervuilde lucht weg is, heeft luchten geen effect meer. Lucht daarom alleen als het echt nodig is en zo kort mogelijk in kamers waar de verwarming aan staat. Zet de verwarming tijdens het luchten liever even uit zodat u niet onnodig warmte verliest.